Τομέας Γλωσσολογίας
Ο Τομέας Γλωσσολογίας μελετά τα ερευνητικά πεδία της θεωρητικής και της εφαρμοσμένης γλωσσολογίας, της ιστορικής γλωσσολογίας και της διδακτικής της Ελληνικής ως πρώτης και ως ξένης γλώσσας. Τα τρέχοντα διδακτικά και ερευνητικά αντικείμενα και το επιστημονικό έργο των μελών του Τομέα αφορούν κυρίως στα παρακάτω γνωστικά αντικείμενα, στα οποία εκπαιδεύουν και εξειδικεύουν τους προπτυχιακούς και μεταπτυχιακούς φοιτητές της Κατεύθυνσης Γλωσσολογίας:
- Φωνολογία (θεωρητική φωνολογία, φωνολογική τυπολογία, φωνολογία της Ελληνικής / των ελληνικών διαλέκτων, φωνολογική κατάκτηση/ανάπτυξη)
- Μορφολογία
- Σύνταξη (θεωρητική και συγκριτική σύνταξη, τυπολογία γλωσσών, διεπαφή σύνταξης-μορφολογίας-λεξικού)
- Σημασιολογία
- Διεπαφή Σύνταξης-Σημασιολογίας
- Πραγματολογία
- Ψυχογλωσσολογία
- Γλωσσική κατάκτηση (κατάκτηση πρώτης/δεύτερης γλώσσας, διγλωσσία, πολυγλωσσία, μαθησιακές δυσκολίες)
- Γλωσσική εξέλιξη
- Γλωσσική επαφή και μεταβολή
- Ιστορία της Ελληνικής γλώσσας
- Εφαρμοσμένη Γλωσσολογία
- Διδακτική της Ελληνικής ως πρώτης και ως ξένης γλώσσας
Ο Τομέας παρουσιάζει το ερευνητικό και διδακτικό του έργο μέσα από τη συμμετοχή του στα ευρωπαϊκά προγράμματα Erasmus και Erasmus+, τη διοργάνωση διαλέξεων, ημερίδων και συνεδρίων. Ο Τομέας διοργανώνει επίσης το διεθνές θερινό σχολείο Γλωσσολογίας Crete Summer School in Linguistics (CreteLing).
Υπό την εποπτεία και τον έλεγχό του Τομέα Γλωσσολογίας λειτουργούν δύο ερευνητικά Εργαστήρια: το Εργαστήριο Γλωσσολογίας και το Εργαστήριο Γλωσσικής Κατάκτησης & Γλωσσικής Επεξεργασίας.