Προπτυχιακές Σπουδές

Το Πρόγραμμα Σπουδών του Tμήματος, που εφαρμόζεται στην αναθεωρημένη του μορφή από το ακαδημαϊκό έτος 2019-2020, είναι ταυτόχρονα δομημένο και ευέλικτο έχοντας τη βέλτιστη αναλογία μεταξύ υποχρεωτικών και επιλεγόμενων υποχρεωτικών μαθημάτων.

Το Τμήμα Φιλολογίας προσφέρει προπτυχιακές σπουδές σε τέσσερις Κατευθύνσεις, που αντιστοιχούν στους Τομείς του:

  • Κατεύθυνση Κλασικών Σπουδών
  • Κατεύθυνση Βυζαντινής και Νεοελληνικής Φιλολογίας
  • Κατεύθυνση Γλωσσολογίας
  • Κατεύθυνση Θεατρικών, Κινηματογραφικών και Μουσικών Σπουδών

Η επιλογή Κατεύθυνσης γίνεται στην αρχή του τρίτου ή του τέταρτου ή -το αργότερο- του πέμπτου εξαμήνου σπουδών.

Στα οκτώ εξάμηνα των προπτυχιακών σπουδών του, ο φοιτητής / η φοιτήτρια οφείλει να παρακολουθήσει επιτυχώς συνολικά σαράντα τέσσερα (44) τουλάχιστον μαθήματα.

Ειδικότερα:

  • Εικοσιπέντε (25) μαθήματα Κορμού, δηλαδή βασικά μαθήματα Φιλολογίας που συνίστανται σε παραδόσεις (23) και σε ασκήσεις (2).
  • Δεκαέξι (16) μαθήματα Κατεύθυνσης (που συνίστανται σε δώδεκα παραδόσεις [1] και τέσσερα σεμινάρια).
  • Τρεις (3) Ελεύθερες Επιλογές, στις οποίες μπορεί να περιλαμβάνεται η Πρακτική Άσκηση.

Το Τμήμα δίνει στους φοιτητές / στις φοιτήτριες τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν ειδικό κύκλο μαθημάτων και να λάβουν Πιστοποιητικό Παιδαγωγικής και Διδακτικής Επάρκειας (ΠΠΔΕ). Οι φοιτητές / φοιτήτριες μπορούν να ενσωματώσουν το σύνολο ή μέρος των μαθημάτων αυτών στο πτυχίο τους.

Το Προπτυχιακό Πρόγραμμα Σπουδών περιγράφεται αναλυτικά στον αναρτημένο Οδηγό Προπτυχιακών Σπουδών του Τμήματος Φιλολογίας.

[1] Στην περίπτωση της Κατεύθυνσης Κλασικών Σπουδών, σε δέκα παραδόσεις και δύο ασκήσεις.

ΕΠΙΠΕΔΟ ΠΡΟΣΟΝΤΩΝ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΣΠΟΥΔΩΝ

Το επίπεδο των προσόντων που αποκτούν οι πτυχιούχοι του Προγράμματος Προπτυχιακών Σπουδών του Τμήματος Φιλολογίας (όπως περιγράφεται παραπάνω αλλά και στον αναλυτικό Οδηγό Σπουδών) αντιστοιχεί στο Επίπεδο 6 του Εθνικού Πλαισίου Προσόντων (ως Πτυχίο Ανώτατης Εκπαίδευσης), το οποίο περιγράφεται στο Εθνικό Πλαίσιο Προσόντων του Εθνικού Οργανισμού Πιστοποίησης Προσόντων & Επαγγελματικού Προσανατολισμού.

Σε ό,τι αφορά στο Ευρωπαϊκό Πλαίσιο Προσόντων Διά Βίου Μάθησης και του Πλαισίου Προσόντων του Ευρωπαϊκού Χώρου Ανώτατης Εκπαίδευσης, το επίπεδο των προσόντων που αποκτούν οι απόφοιτοι του ΠΠΣ Φιλολογίας αντιστοιχεί στο Επίπεδο 6 (1ος Κύκλος Σπουδών Ανώτατης Εκπαίδευσης), το οποίο περιγράφεται στο σχετικό κείμενο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (2009).