Η Αμαλία Γεναράκη σπούδασε Αγγλική και Ελληνική Φιλολογία στη Φιλοσοφική Σχολή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και ακολούθησε μεταπτυχιακές σπουδές στη Γλωσσολογία και Παιδαγωγική με εξειδίκευση στα Ευρωπαϊκά Παιδαγωγικά Συστήματα (Decroly, Μontessori, Piaget, κ.ά.) στη Σχολή Ψυχολογίας και Επιστημών Αγωγής του Πανεπιστημίου Γενεύης.

Εργάστηκε ως καθηγήτρια Αγγλικής Γλώσσας στην ιδιωτική και δημόσια Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση (1981-1984 και 1988-1990) και από το 1989 διδάσκει ως μέλος ΕΕΠ Αγγλικής Γλώσσας και Ορολογίας στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Κρήτης και στην Πατριαρχική Ανώτατη Εκκλησιαστική Ακαδημία Κρήτης. Έχει εργαστεί επίσης ως μεταφράστρια στο Διορθόδοξο Κέντρο του Οικουμενικού Πατριαρχείου στο Chambésy της Γενεύης (1985-1988).

Τα επιστημονικά της ενδιαφέροντα και οι δημοσιεύσεις της αφορούν κυρίως στη θεωρία και πράξη της μετάφρασης, στην ετυμολογική ανάλυση των αγγλικών λέξεων, στη σύγκριση συντακτικών δομών Αγγλικής-Ελληνικής καθώς και στη γλωσσική και ιστορική προσέγγιση των ακαδημαϊκών κειμένων των ανθρωπιστικών Επιστημών. Ασχολείται επίσης με την εκμάθηση της Ελληνικής ως δεύτερης γλώσσας από ενήλικες (Ευρωπαϊκό Διαπανεπιστημιακό Ινστιτούτο Ορθοδόξου Θεολογίας και Πολιτισμού).

Έχει εκδώσει τρίγλωσσο Λεξικό Ακαδημαϊκών Όρων Ανθρωπιστικών και Κοινωνικών Επιστημών (R.Portz -Α. Γεναράκη, Academic Terminology of the Humanities and Social Sciences, Εκδ. Νέων Τεχνολογιών, Αθήνα 1997), έχει συμμετάσχει είτε ως εισηγήτρια είτε ως μέλος οργανωτικών και επιστημονικών επιτροπών σε επιστημονικά συνέδρια και έχει δημοσιεύσει άρθρα σε επιστημονικά περιοδικά στην ελληνική, αγγλική, γαλλική και ιταλική.

Στις παράλληλες δραστηριότητές της περιλαμβάνεται και η παραγωγή ραδιοφωνικών εκπομπών φιλολογικού, φιλοσοφικού, ιστορικού, κοινωνιολογικού και θεολογικού περιεχομένου.